Digitális oktatás

Digitális oktatás

MTE-S BELÉPŐKÁRTYÁVAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA lehetőség van a MEDICI.TV EDU távoli elérésre.
(A megjelenő ablakba a belépőkártya utolsó 5 számjegyét beírva érhető el a szolgáltatás.)
Magyar Tancmuveszeti Egyetem » Könyvtár, levéltár és kutatóközpont » Online katalógusok és adatbázisok » Előfizetett, egyetemünkről elérhető HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ADATBÁZISOK >> MEDICI.TV edu

CourseGarden oktatási videó: ide kattintva letölthető.

#maradjotthon #táncoljotthon

MÜPA Médiatár

MÜPA digitális Médiatárának teljes videó és hangfelvételeit egyszerű regisztráció után lehet megnézni, illetve meghallgatni, de egyes tartalmak akár regisztráció nélkül is elérhetők, pl.
– Szegedi Kortárs Balett: A hattyúk tava (2014. november 16.) – keresztmetszet
– Csajkovszkij: A diótörő – teljes előadás bábszinészek közreműködésével (2013. december 23.)
– Recirquel [Újcirkusz] Társulat: A meztelen bohóc (2014. április 19.) – a többségükben a Nádasi Ferenc Gimnázium egykori tanulóiból alakult artistacsoport első önálló – és azóta is műsoron lévő, nagy nemzetközi sikereket elért – műsora.

MÜPA Home oldalról érhető el az online koncertműsor. Minden nap – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – megnyílik a MÜPA virtuális hangversenyterme és virtuális előadóterei. Az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását a MÜPA honlapjánFaceBook-oldalán és YouTube-csatornáján követhetjük.
Sőt, az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) tagjaként, a nemzetközi összefogásnak köszönhetően a FaceBookon Európa egy-egy jelentős koncerttermébe is betekintést nyújtanak a látogatóknak Lisszabontól Hamburgon át Londonig – bízva abban, hogy ezzel is kellemesebbé varázsolják az otthon töltött estéket.

Arcanum Digitális Tudománytár “helyett”: REAL-J ingyenesen elérhető digitalizált folyóiratokat

A REAL-J a Magyar Tudományos Akadémia ingyenesen elérhető repozitórium-gyűjteménye, mely digitalizált folyóiratokat tartalmaz az Akadémiai Könyvtár gyűjteményéből. Többségük tudományos, néhány népszerűsítő, de található benne nem tudományos periodika is. A folyóiratok teljes listáját a http://real-j.mtak.hu/view/journal/ oldalon lehet megtekinteni.
Íme egy kis ízelítő a sok száz kiadványból:

A Numeridanse (Lyon, France) moderntánc platformja
https://www.numeridanse.tv/accueil

Táncold körbe Magyarországot online!
Minden pénteken új néznivaló az Országos Széchenyi Könyvtár archívumából:

A filmekben jelentős hangsúly kerül a viseletek bemutatására, valamint megismerhetővé válik egy-egy tájegység alapvető történeti-néprajzi háttere is. A táncokat az MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánckutató Archívuma filmjeivel illusztrálják, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár YouTube-csatornáján tessznek közzé 2020. március 27-től kezdődően péntekenként.
A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója dr. Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus,
rendezője Szécsényi Anikó, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa.

Táncold körbe Magyarországot online!
OSZK youtube csatorna

JSTOR távoli hozzáférés

Az egyetemünk által előfizetett JSTOR adatbázis ingyenesen hozzáférhető 2020. június 30-ig.
https://www.jstor.org/ oldalon a regisztráció (Register) kitöltése után lehet keresni az adatbázisban.

A regisztrációról értesítést küldenek a megadott e-mail címre. A  találatokat letölteni nem lehet, csak az online olvasást engedi és a cikkek mentését (Save). A címre kattintva

 

megnyílik a cikk adatait tartalmazó oldal és a „Read online” gombra kattintva lehet elolvasni a teljes írást.

Ingyenesen elérhetővé tettek több ezer könyvet magyar kiadók

12 kiadó majdnem 15 ezer, magyar nyelvű szakkönyvet tett ingyen elérhetővé a neten a járványhelyzetre való tekintettel.
Az Arcanum által üzemeltetett Szaktárs platformon most hétfőtől egy hónapra (április 23-ig) ingyenesen elérhetővé válik 12 magyar könyvkiadó összes kiadványa: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L’Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kronosz, Mentor, Napvilág, Osiris, valamint a Szaktudás Kiadó Ház.
Eddig az adatbázisban lévő könyvek csak az intézményi előfizetéssel rendelkező helyek belső gépeiről, egyetemekről, könyvtárakból és más kulturális intézményekből voltak elérhetők. Mostantól azonban bárki a saját otthonából hozzáférhet a szakirodalmakhoz egészen április 23-ig. A könyveket azonban továbbra is csak az előfizetéssel rendelkezők tudják letölteni.
Az adatbázis linkje: https://www.szaktars.hu/

Online közvetítések: Royal Opera House London

Egyre több szolgáltató és színház teszi elérhetővé archívumát. A londoni Royal Opera House pl. két felületen is (Youtube és Facebook) közvetít előadásokat:
https://www.youtube.com/user/RoyalOperaHouse
https://www.facebook.com/royaloperahouse/

Ingyenesen elérhető balett-előadások a Stingray Classica-n

A Stingray Classica elnevezésű csatorna ingyenessé tette egy hónapra (április 18-ig) online archívumát. Az érdeklődők egyszeri regisztráció után tudják megtekinteni a feltöltött előadásokat (koncertek, opera- és balett- előadások), melyek a Medici Tv-n is megtalálhatóak.
Regisztrálni a www.stingray.com/freemonthclassica oldalon, e-mail cím megadásával lehet.
A kódhoz a  freeview kifejezést kell beírni.

Oktatáshoz, tanuláshoz használható szabad hozzáférésű TV- és rádió-műsorok online

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében.
1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek.
Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár fejlesztésének utolsó szakaszához érkezett, türelmüket kérjük az új felület teljes kialakításáig, feltöltéséig. E köztes időszakban, hozzáférhet a régi Tankönyvtárhoz a https://regi.tankonyvtar.hu/hu linken.
Benne:
– Fuchs Lívia: Száz év tánc
– Kavecsánszki Máté: Tánc  és politika. Szempontok a tánckultúra és a politikai akaratképzés közötti kapcsolat értelmezéséhez

A Digitális Tankönyvtár felhasználója tudomásul veszi, hogy repozitóriumba feltöltött művek szerzői jogilag védettek, oktatási és kutatási célt szolgálnak. Felhasználásukra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezései vonatkoznak.

MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LEHET…!

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság honlapján összeállított egy segédletet azokról az alternatív megoldásokról, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html
(Az EISZ Titkárság az eisz@konyvtar.mta.hu e-mail címen köszönettel fogadja az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket, javaslatokat.

Szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források az EISZ honlapján

Az Elektronikus  Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) honlapján rendszeresen frissülő linkgyűjtemény található a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pFSA-yEDixl5ZKtQmEUOuW_vdDFLdzDbhjP5Cjrkajo/edit?usp=sharing

Ingyenes tanulástámogatás: Office 365 ProPlus

Az egyetemi könyvtár használatáról a járványhelyzet idején

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a 46/2020. (III.16.) Korm. r. 5.§ c) pont ca) alpontja szerint 2020. március 17-től tilos a közgyűjtemények látogatása, ezért a Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont helyben használata a rendelet visszavonásáig szünetel.
Az időközben lejárt kölcsönzéseket automatikusan meghosszabbítjuk a zárlat feloldásáig. Az online szolgáltatások (honlap, katalógus, szaktájékoztatás e-mailben) folyamatosak.
Felhasználóink figyelmébe ajánljuk honlapunk alábbi aloldalait, melyekről sok online forrás, illetve szolgáltatás ingyenesen elérhető akár otthonról is:
– Internacionális, országos és budapesti KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK
– REPERTÓRIUMOK, BIBLIOGRÁFIÁK
– A Vályi Rózsi Könyvtárba járó NYOMTATOTT FOLYÓIRATOK ONLINE VÁLTOZATA
– Ingyenesen elérhető ONLINE FOLYÓIRATOK
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRUNK (PDF és WORD dokumentumok)
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRAK itthon és a nagyvilágban