Könyvtár, levéltár és kutatóközpont

DIGITÁLIS KÖNYVTÁRAK itthon és a nagyvilágban

Az Országgyűlési Könyvtár által fenntartott Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy virtuális gyűjteményein keresztül online hozzáférhetővé tegye a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető kultúrkincseket, történeti dokumentumokat:
HUNGARICANA Közgyűjteményi Portál adatbázisainak közös keresője
– Könyv- és Dokumentumtár
– Levéltár (benne: A Magyar Táncművészeti Egyetem jegyzőkönyvei, 1953-1963)
– Térképek és Építészeti Tervek
– Budapest Időgép
– Képcsarnok
Magyar Tudományos Akadémia [MTA] Bölcsészettudományi Kutatóközpont [BTK] Zenetudományi Intézet Hangarchívum
MAPIRE – Történelmi Térképek Online [fizetős]

VILÁGKÖNYVTÁR [Könyves portálok, tudományos keresők, elektronikus könyvtárak, repozitórium-tárak, szövegtárak és könyvmegosztók, szótár- és fordítóoldalak, tankönyv-, tanjegyzet- és egyéb tanulási segédlet gyűjtemények, hangoskönyvtárak és más könyves oldalak linkgyűjteménye]
Magyar Elektronikus Könyvtár [MEK] > > > > > > > > > > a MEK ismertetése
A magyar sajtó lelőhelyjegyzéke 1850-1952 – A Magyarországon magyar és idegen nyelven megjelent, valamint a külföldi hungarica hírlapok és folyóiratok lelőhelyjegyzéke a magyar és külföldi könyvtárakban.
Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtár [OSZKDK]
Arcanum Kézikönyvtár [Bibliatéka, lexikonok, helységnévtárak, verstár, Nyugat és más fontos alapművek]
Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémia [DIA]
Oktatási Hivatal [OH] Digitális Tankönyvtár [DTK] – A több, mint 13500 letölthető könyvből, illetve folyóiratból álló, dinamikusan bővülő és megújuló gyűjtemény célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulmányait, tudományos munkáját.
Europeana Collections – Hozzáférési lehetőséget biztosít digitalizált irodalmi, művészeti, tudományos, politikai, történelmi, építészeti, zenei, illetve vizuális kultúrával kapcsolatos művekhez. Több millió könyvet, képet, térképet, festményt, zeneművet, filmet tartalmaz, amit folyamatosan bővítenek.
World Digital Library [WDL] – Közel 20 ezer kötetes világkönyvtár az UNESCO kezdeményezésére, a washingtoni Library of Congress gondozásában.
Project Gutenberg – Folyamatosan bővülő internetes könyvtár, amely olyan digitalizált irodalmi művekhez biztosít online hozzáférést, amelyek nem esnek a szerzői jog korlátozása alá. (Az ingyenesen olvasható, illetve letölthető, főleg idegenynelvű alkotások száma 2017. novemberében már megközelítette az 56 ezret.)

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma [MTDA]

Fortrepan és béta Fortepan – Szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum 130 ezernél is több böngészhető és letölthető képpel.
Digitális Képarchívum [DKA]
Magyar Digitális Képkönyvtár [MDK]
Képzőművészet Magyarországon [KM] a kezdetektől a XX. század közepéig
WEB Gallery of Art [WGA]
Book Collection of the Solomon R. Guggenheim Museum