Könyvtár, levéltár és kutatóközpont

A táncművészet és a tudomány szolgálatában

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2011 februárjában indította el „A táncművészet és a tudomány szolgálatában. A Magyar Táncművészeti Főiskola könyvtári szolgáltatásainak fejlesztése” című, TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) 3.2.4-09/1/KMR-2010-0019 azonosító számú könyvtárfejlesztési projektjét, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Határidő: 2011. december 31. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 23.182.996,- Ft.

A projekt célja a főiskola könyvtári szolgáltatásainak fejlesztése, a használók igényeinek figyelembe vételével kialakított új könyvtári terekben. Ennek keretében a főiskola Columbus utcai campusán belül új épületbe, a Kisházba (E épület) költözött a könyvtár, ahol olvasótermet, kutatásra, elmélyült munkára alkalmas kutatóhelyeket alakítottunk ki, és biztosítottuk az internethasználatot. A pályázat keretében, a táncművészeti terület speciális igényeinek és az országos lelőhely-nyilvántartás elveinek egyaránt megfelelő, az országos könyvtári projektekkel összehangolható nyilvántartást vezettünk be, ezáltal elektronikusan elérhetővé vált a könyvtár teljes katalógusa.

Interaktív könyvtári portált alakítottunk ki, amelyen egyes szolgáltatásaink napi 24 órán át az olvasók rendelkezésére állnak, és lehetőséget adnak a könyvtár nyilvános szolgáltatásainak hozzáféréséhez. A 2011 decemberében megnyílt könyvtár fejlesztésével a szakemberek, oktatók, kutatók, gimnáziumi tanulóink és főiskolai hallgatóink, valamint – interaktív könyvtári portálunk révén – az érdeklődők széles köre számára szándékaink szerint elérjük, hogy az hatékonyabban szolgálja a táncművész- és táncpedagógus-képzést, a minőségi oktatást, az egész életen át tartó tanulást.

Dr. Bolvári-Takács Gábor
2011. november